بیستو چهارمین جلسه کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران درحالی به گفتهی یکی از کارشناسان آن به طرح زجرهای بخش خصوصی اختصاص یافت که رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهمان ویژهی آن بود.
محسن مهرعلیزاده ـ رییس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران ـ در این نشست متذکر شد:جلسات کمیسیون گردشگری در ادامهی سلسله بحثهای ارائه راهکار و مشورت به دولت، مجلس و قوه قضاییه برگزار شده است.
بیشترین تاکید این نشست بر تدوین برنامه توسعه ملی گردشگری بود که رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گفت: در دستور کار قرار گرفته است.
همچنین حاضران از بخش دولتی درخواست کردند از برخوردهای سلیقهای که پروژههای سرمایهگذاری را معطل کرده است، پرهیز و بخش خصوصی در کنار دولت، پذیرفته و به اختلافات و موازیکاریهای بیندستگاهی پایان داده شود. همچنین برخی فعالان گردشگری که معتقد بودند رییس جدید در مدت زمان باقی مانده نمیتواند معجزه کند، درخواست کردند؛ برای حل یک یا چند مشکل اساسی تمرکز شود.
ما حتی بوی ... مسیر فرودگاه بینالمللی پایتخت را نتوانستیم برطرف کنیم
محمود نجفیعرب ـ رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران ـ با بیان اینکه بزرگترین مشکل صنعت گردشگری را در داخل کشور باید یافت، اظهار کرد: به عنوان یک فعال اقتصادی حتی معتقدم بیش از 85 درصد مشکلات تحریم به داخل کشور برمیگردد. اگر بتوان دستگاهها را در جذب گردشگر همسو کرد، میتوان به موفقیت رسید. متأسفانه تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
او که بزرگترین مشکل صنعت گردشگری ایران را ناهماهنگی دستگاههای ذی مدخل دانست، گفت: فرودگاه بینالمللی تهران مصداق این ناهماهنگیها است. ما حتی مشکل بوی تعفن در مسیر این فرودگاه را نتوانستهایم حل کنیم و بارها در قسمت پذیرش مسافران و گیت کنترل پاسپورت شاهد صحنههای نامناسبی بودهایم. یا همین اتفاقی که اخیرا به خاطر گرانفروشی در فرودگاه بینالمللی شیراز رخ داده است و یا خراسان رضوی را در نظر بگیرید، با وجود اینکه یکی از مهمترین مقاصد گردشگری زیارتی به شمار میآید، ولی به خاطر همسو نبودن، روز به روز شمار گردشگران آن در حال کاهش است.
عضو کمیسیون گردشگری اتاق تهران تأکید کرد: نمیتوان برنامه ملی برای توسعه گردشگری تنظیم کرد و در برنامههای پنجم و ششم توسعه به موضوع گردشگری پرداخت، اما ولی در خُرد با ناهماهنگی دستگاههای مختلف روبهرو شد.
پروژههای سرمایهگذاری گرفتار مدیریت سلیقهای و قوانین موازی
صباغی ـ به نمایندگی از اتاق بازرگانی ایران ـ در نشست کمیسیون، مهمترین مشکل سرمایهگذاران گردشگری را قوانین سلیقهای دانست و اظهار کرد: متأسفانه بسیاری از پروژهها به خاطر وجود قوانین موازی و رفتارهای سلیقهای مدیران گرفتار شدهاند. در گذشته کمیتهای وجود داشت که این قوانین موازی را برای تسهیل کار سرمایهگذاران شناسایی میکرد، اما اکنون چنین کمیتهای وجود ندارد.
وی همچنین از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درخواست کرد؛ برنامهای برای طراحی مقاصد و مسیرهای گردشگری به منظور ماندگاری طولانیتر مسافران تنظیم کند.
هتلهای ایران گران نیستند.
در ادامه شهرام شیروانی ـ دبیر جامعه هتلداران ایران ـ که در این جلسه کمیسیون حاضر شده بود، با ابراز گله از رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای برگزاری نکردن جلسه تخصصی با هتلداران، اظهار کرد: مشکلات این بخش آنقدر زیاد است که در چند دقیقه حل نمیشود. لطفا وقتی را تعیین کنید تا در این باره تخصصی گفتوگو کنیم.
وی در ادامه با نفی گرانی هتلهای ایران، نرخگذاریها را وابسته به فصل سفر دانست و گفت: در این جریان هتلدار صرفا مقصر نیست، چرا که ما تنها با گردشگران خارجی کار نمیکنیم، مسافران ایرانی نیز مصرفکنندگان هتل هستند و باید زمان سفر آنها را نیز در نظر بگیریم. البته معتقدیم با توزیع زمانی و مکانی سفر میتوان شرایط و نرخها را کنترل کرد.
این درحالی است که اکبر غمخوار در همین جلسه، ایران را کشوری گران از نظر گردشگری دانست و نرخ هتلها، رستورانها و ناوگان حمل و نقل را علت اصلی حاکم شدن این شرایط برشمرد.
دبیر جامعه هتلداران ایران نیز به اظهارات آژانسدارها درباره تکمیل ظرفیت هتلها برای فرودینماه سال آینده واکنش نشان داد و اظهار کرد: تمام هتلهای ایران در ماههای فروردین و اردیبهشتماه تکمیل ظرفیت نشدهاند. باید اصفهان را کنار بگذارید، چون شرایط متفاوتی دارد و شهرهای دیگر در وضعیت متفاوتی به سر میبرند.
تهران هیچ امکاناتی برای گردشگران ندارد.
در ادامه محمدرضا خائف ـ عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران ـ با بیان اینکه در این شهر هیچ امکاناتی برای گردشگران خارجی وجود ندارد، افزود: دلیل اصلی این شرایط آن است که دولت تا به امروز اصلا برای صنعت گردشگری برنامهریزی نداشته است، در صورتی که بهراحتی میتواند گردشگری را جایگزین نفت کند.
او با اشاره به برخوردهای بازدارندهای که با برخی سرمایهگزاران خارجی صورت گرفته است، اظهار کرد: دو سه سال پیش یک برند معتبر جهانی تمایل داشت پس از توافق برجام به ایران بیاید، ولی آنقدر عقب و جلو کردند که آن گروه منصرف شد، اما حالا بخش خصوصی موفق شده همان برند را برای فاینانس، مارکتینگ، سرمایهگذاری و مدیریت هتل به ایران دعوت کند. باید از چنین حرکتهایی حمایت شود.
خائف که یکی از ایدهپردازان طرح تغییر تعطیلات پایان هفته است، در این باره توضح داد: دو سال است که روی این موضوع کار میکنم. مخالفتهای زیادی با آن شده است، ولی معتقدم از نظر جامعهشناسی، اقتصادی و گردشگری موکول کردن تعطیلات پایان هفته به جمعه و شنبه منفعت بیشتری برای کشور دارد و از رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درخواست میکنم به طرح موضوع آن در هیات دولت بپردازد.
فاطمه مقیمی ـ عضو هیأت رییسه کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران ـ نیز بیان کرد: انتظار میرود خانم دکتر احمدیپور به عنوان مدیر مدبر و یک دولتزن با نگاه مطلوب راهگشای مشکلات باشد. در نگاه کلان، توسعه گردشگری میتواند در تولید ناخالص داخلی تأثیرگذار باشد و کشور را از درآمد تک محصولی نجات دهد.
او که در حوزه حمل و نقل و لجستیک فعالیت دارد، اظهار کرد: قطعا توسعه ناوگان حمل و نقل، بازسازی و نوسازی آن که نیاز اولیه گردشگری را تأمین میکند اقداماتی میتواند باشد که در اولویت پیگیری دولت و رییس جدید این سازمان قرار گیرد.
حاشیه...
در این نشست نمایندگانی از تشکلهای بخش خصوصی گردشگری در حالی در کنار اعضای کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران، حضور داشتند که مدیران و معاون گردشگری زهرا احمدیپور را همراهی میکردند. این جلسه صبح امروز، سهشنبه 16 آذرماه با نیم ساعت تاخیر آغاز شد که به خاطر حضور معاون رییسجمهور در مراسم روز دانشجو باید رأس ساعت مقرر به پایان میرسید و همین مساله زمان و تعداد سخنرانیها را محدودیت کرد.
برای همین اکبر غمخوار یکی از فعالان گردشگری در بخش خصوصی به یک دقیقه زمانی که برای سخنرانی دریافت کرده بود، معترض شد و بارها تذکرهایی را از رییس کمیسیون گردشگری دریافت کرد که غمخوار در واکنش، به مزاح گفت: جریان ما ارباب و رعیتی شده است؛ قرار بود جلسه ساعت هشت صبح آغاز شود و ما نیم ساعت نشستیم تا اربابها جلسه را شروع کنند، حالا اربابها نباید بگویند رعیت زودتر تمامش کند.
در پایان جلسه به درخواست زهرا احمدیپور قرار شد؛ اتاق بازرگانی طرحها و موارد مشورتی خود را به همراه تعدادی از کارشناسان برای معرفی به اتاق فکر گردشگری معرفی کند و ترتیبی داده شود تا نمایندگان سایر تشکلهای خصوصی در جلسههای این کمیسیون، مداوم حضور داشته باشند. / ایسنا