معاون رئیسجمهوری در نشستی با فعالان حوزه گردشگری فارس گفت: سند جامع گردشگری را در سال اول توسعه ششم نهایی میکنیم.
زهرا احمدیپور در جمع فعالان گردشگری فارس افزود: تهیه سند جامع گردشگری در دستورکار قرار گرفته و ما بنا داریم در سال اول برنامه ششم توسعه این سند را نهایی کنیم.
او افزود: تمام اطلاعات مربوط به مطالعات قبلی این سند را طبقهبندی کردهایم و کارگروههایی با حضور دانشگاهیان، صاحبنظران، بخش خصوصی و بدنه کارشناسی سازمان درحال مطالعه و بررسی این سند هستند. این سند ابتدا بهصورت پایلوت در چند استان اجرا میشود. همچنین در حوزه کارشناسی و تأمین منابع مالی از سازمان جهانی گردشگری برای اجرای این طرح درخواست حمایت و پشتیبانی کردهایم.
احمدیپور اضافه کرد: همه وجوه دولت با اجرای طرح تعطیلات آخر هفته موافقاند. با اجرای این طرح میتوانیم به رونق گردشگری منطقهای امیدوار باشیم.
او ادامه داد: متوازنسازی زمان سفر یکی از طرحهایی است که سازمان میراثفرهنگی و سازمان محیطزیست دنبال میکنند. در این باره ما طرح سه هفته تعطیلات زمستانی را پیشنهاد کردهایم که با توجه به آلودگی هوا در این فصل بیشازپیش به آن توجه شده است.
احمدیپور اضافه کرد: این طرح اکنون در کمیسیونهای دولت درحال بررسی است و میتواند گام بزرگی در راه استفاده از ظرفیتهای گردشگری کشور باشد.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: در برنامه ششم توسعه، گردشگری بهعنوان ”صنعت“ شناخته شده است و تمام قوانین مربوط به ”صنعت“ شامل گردشگری هم میشود. باید از این ظرفیت استفاده شود.
او گفت: توسعه گردشگری مورد توجه و تأکید دولت است. گردشگری، در برنامه اقتصاد مقاومتی سال 96، بهعنوان یک سرفصل دارای ردیف مشخص است و میتواند از تسهیلات اقتصادی بهرهمند شود. این برنامه تا پایان اردیبهشت به قرارگاه اقتصاد مقاومتی اعلام میشود.
احمدیپور تاکید کرد: گردشگری فرصتی برای ایجاد انسجام اجتماعی و دستیابی به سود اقتصادی است. پارسال درآمد کشور از محل گردشگری 8میلیارد دلار بود و امروز شاهد افزایش ورود تورهای خارجی به کشور هستیم، که باید برای آنها برنامهای منسجم تدارک ببینیم.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ادامه داد: گردشگری از سال 92 و در پیامهای انتخاباتی رئیسجمهوری بهعنوان یکی از کلیدواژهها مطرح و بهعنوان یکی از محورهای توسعه کشور تا امروز با جدیت پیگیری شده است. تمام مسئولان استانی اظهار میکنند که در دیدار با رئیسجمهوری، ایشان حتماً در مورد وضعیت گردشگری استان سؤال میکنند و میخواهند بدانند در این حوزه چه اقداماتی صورت گرفته است .
او افزود: انتظار فزایندهای در حوزه گردشگری بهلحاظ افزایش درآمد در این بخش، ورود گردشگران خارجی و ساخت هتل و تأسیسات گردشگری شکل گرفته است که امروز شاهدیم توسعه و رونق در این بخش با انتظارات منطبق نیست و دلیل آن هم وجود قوانین مزاحم در مسیر دریافت مجوزهای مختلف در حوزه گردشگری است؛ چراکه صدور بخشی از این مجوزها فردمحور است و باید این مسئله پیگیری و مشکلاتش حل شود .
معاون رئیسجمهوری افزود: کمبود منابع و اعتبارات هم بخش دیگری از مشکلات ما در این حوزه است که تمام وجوه دولت و سازمان میراثفرهنگی هم از آن متأثر است؛ اما سال گذشته تخصیص بهتری در حوزه اعتبارات داشتیم و موفق شدیم بهموقع این اعتبارات را به استانها برسانیم .
او ادامه داد: از دیگر مشکلاتی که در حوزه گردشگری وجود دارد ناهماهنگی بخش خصوصی و دولتی در اجرای دستورالعملهاست. دستورالعمل مربوط به وضعیت تشکلها که در ماههای پایانی حضور دکتر سلطانیفر ابلاغ شده است از همان زمان تاکنون مورداعتراض بوده، درحالیکه دیدگاههای متفاوتی حتی در بخش خصوصی در مورد این دستورالعمل وجود دارد و نظر یکسان و واحدی از این بخش در این مورد شنیده نمیشود. سازمان میراثفرهنگی بهدنبال ایجاد فرصت تعامل است. این سازمان سیاستگذار و برنامهریز است و بخش خصوصی باید نقش مجری را ایفا کند.
معاون رئیسجمهوری همچنین در مورد راهنمایان گردشگری گفت: موضوع مربوط به راهنمایان گردشگری در شورای اشتغال مطرح شده و صحبتهایی هم با وزیر کار داشتهام تا راهنمایی گردشگری بهعنوان شغل بهرسمیت شناخته شود؛ هماکنون 8300 نفر در این حوزه مشغول فعالیتاند، بنابراین باید از این فرصت برای ایجاد اشتغال بیشتر استفاده کرد. پس از پذیرفته شدن آن بهعنوان شغل، سایر مسائل این حوزه هم قابلپیگیری خواهند بود. معاونت گردشگری موظف شده است تا طرحی را برای این موضوع آماده کند.
او تصریح کرد: از استانها خواستهایم که مشخص کنند بهطور خاص در کدامیک از زمینههای گردشگری ظرفیت بیشتری برای فعالیت و رونق دارند؛ چراکه انتخاب زمینهای مشخص در حوزه گردشگری امکان سرمایهگذاری مناسب و برنامهریزی منسجم را در اختیار ما قرار میدهد.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری افزود: طرحی در مجلس برای وزارتخانه شدن این سازمان رأی آورده است که عمدتاً این موضوع ازسوی دوستان حوزه گردشگری مطرح شده است. البته نمیدانم که آیا واقعاً این اتفاق به وضعیت گردشگری کمکی میکند یا خیر، چون بدون مطالعه مطرح شده است. بههرحال، ما در حوزه گردشگری برای سال 96 برنامهها و فعالیتهای خوبی تدارک دیدهایم. امروز فرصت خوبی برای توسعه این بخش و ایجاد رونق در آن وجود دارد، چراکه همدلی خوبی در دولت هست و میتوان از ظرفیت مجلس شورای اسلامی هم استفاده کرد تا این بخش توسعه و رونق پیدا کند.
او گفت: کسانی هستند که گمان میکنند با رونق گرفتن گردشگری مشکلات بهوجود میآورد؛ این در حالی است که ما بهعنوان میزبان میتوانیم تأثیرگذار باشیم. ما با رعایت شرایط جامعه میزبان میهمان را میپذیریم و نباید خودمان را از فرصت شناختی که گردشگری در اختیارمان قرار میدهد محروم کنیم. گردشگری فرصت شناخت ظرفیتها را به ما میدهد. ما زمانی خودمان را متعلق به جایی نمیدانیم که آن مکان و محل را نمیشناسیم. گردشگری میتواند تبادلات فرهنگی را تداوم ببخشد.
معاون رئیسجمهوری گفت: امروز احساس بیهویتی در کشور مشاهده میشود و این در حالی است که با گردشگری میتوان اتصال به ریشههای فرهنگی را بهوجود آورد؛ چراکه رونق گرفتن این صنعت شناخت و معرفی را در پی دارد .
او تصریح کرد: گردشگران ورودی به ایران دیگر فقط قشر خاصی نیستند، بلکه هم از نظر سلیقه و هم از نظر سن بسیار متنوع شدهاند. باید برای این گردشگران که برای شناخت ایران میآیند، برنامه مشخصی تهیه کنیم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور همچنین در دیدار با اعضای سازمانهای مردمنهاد فارس با اشاره به اختصاص اعتبار 3 میلیارد و 500 میلیون تومانی به موزه مشاهیر استان فارس گفت: در سال 95 درآمد حاصل از گردشگری کشور 8 میلیارد دلار بوده است .
احمدیپور با اشاره به فروش 45 میلیارد تومانی صنایعدستی در سال 95 خاطرنشان کرد: در همین سال 237 میلیون دلار صادرات صنایعدستی داشتیم .
احمدیپور در ادامه به نقش سمنها بهعنوان یک بازوی حمایتکننده از سازمان میراث فرهنگی اشاره و اضافه کرد: به دنبال تدوین یک نظام مدون برای همکاری با سمنها هستیم تا در تمام ایام سال از حمایت آنها استفاده کرده و این همکاری تنها به چند مناسبت خاص محدود نشود .
وی با عنوان اینکه برای هر استان متناسب با ظرفیتهای آن یک شعار باید مشخص شود، تصریح کرد: ما بر اساس این شعار که ناشی از ظرفیتهای همان استان است، برنامهها را در دستور کار قرار خواهیم داد که از دلسوزان میراث فرهنگی استان فارس نیز انتظار میرود به این امر توجه ویژه داشته باشند، چراکه نگاه ما بر اساس نظامی است که در استان تدوین میشود .
احمدیپور در ادامه به پی گیری طرح یکفوریتی ایجاد تولید و اشتغال در روستاها اشاره و اضافه کرد: با تصویب مجلس یک میلیارد و 500 میلیون تومان از محل صندوق توسعه ملی به این امر اختصاص خواهد یافت .
وی اضافه کرد: توجه به روستاها و ایجاد اشتغال در حوزه صنایعدستی و گردشگری در این مناطق از مهاجرت بیرویه و مشکلات پسازآن جلوگیری خواهد کرد که در این راستا 500 روستای کشور را با سه اولویت مشخص کردهایم .
احمدیپور با عنوان اینکه آرزوی شخصیاش حل بیمه مشکل صنعت گران در حوزه صنایعدستی است، تصریح کرد: این موضوع را امسال در دستور کار قرار دادهایم، چراکه در این حوزه با توجه به صادرات 30 درصدی در سال 95، میتوانیم حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشیم .
وی در ادامه به انجمنهای میراث فرهنگی نیز اشاره و خاطرنشان کرد: ظرفیت این انجمنها فوق العاده است، چراکه بالاترین مسؤول اجرایی هر استان یا شهرستان و بخش در رأس آن قرار دارد و این انجمنها میتوانند در سال درخواست 2 جلسه شورای تأمین داشته باشند .
معاون رئیسجمهوری گفت: باید مسئله حفاظت از میراث فرهنگی را تبدیل به دغدغه مسئولان کرد تا بتوان بر بسیاری از مشکلات غلبه کنیم چراکه وقتی مسؤولی خودش دغدغه این کار را داشته باشد، کار سرعت بیشتری به خود خواهد گرفت. / میراث آریا