عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: تعارف نکنیم، با این شتاب و روند به اهداف چشمانداز گردشگری در سال 1404 نمیرسیم.
نصرالله پژمانفر در هماندیشی بخش خصوصی و دولتی گردشگری با اشاره به مزیتهای اقتصادی صنعت گردشگری، تاکید کرد: شرایط کشور در حالت اضطرار است و باید برای مدیریت آن دست به کار شد. در چنین وضعی، تعارف کردن به صلاح نیست.
وی ادامه داد: زمانی مزیت کشور بر این بود که روی کشاورزی سرمایهگذاری کند. زمانی هم اولویت به صنعت داده شد که متأسفانه تا امروز دائما در حال دوپینگ است تا خود را حفظ کند، مثل صنایع سنگین ماشینسازی که حتی حداقل مزیتی برای حضور جدی در منطقه پیدا نکرده است.
وی سپس با اشاره به سخنرانی مقامات مسؤول در این هماندیشی بیان کرد: شاید بخشی از این صحبتها تعارف باشد، چرا که در اعتبارات میتوان ریشهی این تعارفها را پیدا کرد، چون دولتها یک سیاست اعلامی دارند که پشت تریبونها اعلام میکنند و یک سیاست اعمالی که در بودجه اعمال میکنند. سند بودجه نشان میدهد که چه چیزی برای دولت مهم و در اولویت است.
نماینده مردم در مجلس دهم افزود: سند بودجه، رشد گردشگری را خوب نشان میدهد، ولی این رشد کافی نیست، مخصوصا با شتابی که در چشمانداز 20 ساله و برنامه ششم در نظر گرفته شده است. تعارف نکنیم با وضع موجود، ما به آنچه میخواهیم نمیرسیم.
وی برای تایید این سخنانش به برخورد دولت در برابر خواستهی بخش خصوصی برای تأمین نیازمندیها اشاره کرد و گفت: چند سال است که تورگردانان میگویند گردشگران خارجی نمیتوانند شرایط اتوبوسهای جادهای موجود در کشور را تحمل کنند. آنها درخواست 500 اتوبوس را مطرح کردند. این پیشنهاد در دولت ارائه شد، اما انتهای کار یک نفر اعلام کرد اقتصاد ما با تأمین این خواسته به هم میریزد! پس برای توریستها یک خط تولید در داخل ایجاد میکنیم. این یعنی فاتحه، یعنی بعد از این همه سال یک اتوبوس برای گردشگر نداریم.
پژمانفر در ادامه سخنانش به برخوردهای حمایتی مجلس نیز اشاره کرد و افزود: ما در مجلس قانونی برای معافیت مالیاتی داشتیم که براساس آن هر فرد حقوقی در حوزه گردشگری کار میکرد، 50 درصد مشمول معافیت مالیاتی میشد. این در حالی بود که 90 درصد آنها ارز از کشور خارج میکردند. بنابراین در مجلس طرح صددرصد معافیت مالیاتی برای واردکنندگان گردشگر خارجی به کشور تصویب شد.
وی ادامه داد: در مقابل، آنهایی که گردشگر خارج میکنند باید صد درصد مالیات بدهند. چرا آنها باید معاف باشند وقتی ارز از کشور خارج میکنند و با این کار آسیب فرهنگی هم بوجود میآورند؟ البته که اشکالی ندارد مردم به خارج از کشور سفر کنند، اما مالیات آن را هم باید بدهند.
او همچنین برای ایجاد کمیسیون مستقل گردشگری در مجلس اعلام آمادگی کرد و افزود: صفر تا 100 مسائل را میتوان در چنین کمیسیونی پیگیری و بررسی کنیم. البته در حال حاضر قویترین کارگروه کمیسیون فرهنگی مجلس به گردشگری اختصاص دارد.
پژمانفر همچنین بر لزوم تنقیح و نسخ قوانین در حوزه گردشگری تأکید کرد و گفت: باید کاری کنیم راحتترین مسیرها، تسهیلات و مشوقها در اختیار صنعت گردشگری قرار گیرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم گفت: با وجود همه تلاشهایی که در کشور برای بهبود اوضاع گردشگری میشود، اما رتبه ایران در جهان خوب نیست. ایران در بین ۱۴۱ کشور در جایگاه ۹۷ ایستاده است.
«مهرداد بائوج لاهوتی» در هماندیشی بخش خصوصی و دولتی گردشگری با اشاره به تغییر وضعیت گردشگری در دولت یازدهم، اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در دولتهای گذشته، حیاطخلوت بود؛ برای همین طرح تبدیل این سازمان به وزارتخانه را تحویل مجلس دادیم، اما حالا این طرح پس گرفته شده، چون رییس این سازمان به جد در پی رفع نگرانیها و دغدغههای این صنعت است.
او در ادامه به بیتوجهیهایی که تا کنون به بخش خصوصی شده پرداخت و افزود: در ۶ سال گذشته ۲۱۱۵ میلیارد دلار نفت فروختیم، دولت در این مدت چون به بخش خصوصی نیازی نداشت با تکبر با آنها برخورد میکرد، اما در سوی دیگر اگر کشوری همین درآمد را نداشت، مجبور بود این درآمد را با مشارکت و سرمایهگذاری بخش خصوصی تامین کند، از طرفی مجبور هم بود از این بخش مراقبت کند، چون قرار است تامینکنندهی درآمد کشور باشد.
سرانه درآمد کشور ۳۸ سال است ثابت مانده
لاهوتی سپس با اشاره به سرانه درآمد در ۳۸ سال گذشته، گفت: تولید ناخالص کشور در سال ۱۳۵۵ حدود ۹۵ میلیارد دلار بود که اگر بر ۳۷ میلیون نفر جمعیت آن زمان تقسیم شود، سرانه هر نفر ۲ هزار و ۵۶۷ دلار میشود. در سال ۱۳۹۳ تولید ناخالص به ۲۲۳ میلیارد دلار رسید که اگر به ۷۸ میلیون نفر نقسیم شود رقمی در حدود ۲ هزار و ۸۵۰ دلار میشود. این یعنی از سال ۵۵ تا ۹۳ سرانه درآمد کشور تغییری نکرده است، بنابراین راهی نداریم جز اینکه براساس منطق کشور را اداره کنیم و نگاه به واردات را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار واردات داشتیم که در مقابل ۴۹ میلیارد دلار صادارت صورت گرفت، هرچند ۲۵ میلیارد دلار قاچاق داشتیم، اما این آمارها نشان میدهد جریان واردات و صادرات درحال مدیریت است.
این نماینده مجلس در عین حال گفت: اگر قرار است طبق چشمانداز ۲۰ ساله به ۳۰ میلیارد دلار درآمد گردشگری برسیم، باید بدانیم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به تنهایی نمیتواند. ما به بهبود زیرساخت نیاز داریم. باید ۲۵ هزار کیلومتر ریل داشته باشیم، درحالیکه ۱۱ هزار کیلومتر ریل داریم.
لاهوتی همچنین بیان کرد: گردشگران خارجی نه تنها مشکلات فرهنگی به همراه ندارد که سفیران فرهنگی خوبی برای کشور هستند، پس لازم است نگاهها به این صنعت تغییر کند و حرکتها پرشتابتر شود. / ایسنا