در عصر حاضر ورزش به عنوان یک بخش مهم اقتصادی در تولید و مصرف کالاها، خدمات ورزشی و توسعه اقتصادی جوامع نقش اساسی دارد ، به طوری که فرصت درآمدزایی چشمگیری را برای افراد و موسسات بسیاری در کشورهای گوناگون ایجاد کرده و به افزایش تولید ناخالص داخلی منجر می گردد. 

از زمان آغاز رویدادهای حرفه ای ورزشی تاکنون شاهد رشد چشمگیر جایگاه ورزش به عنوان یک صنعت در دنیا هستیم و رشد تولید پوشاک و تجهیزات ورزشی، ایجاد زیر ساخت و تسهیلات ، توسعه شبکه‌های رسانه‌ای و بالا رفتن سطح رقابت‌های حرفه‌ای به دنبال افزایش شرکت‌کنندگان و هواداران تیم‌ها و رشته های مختلف ورزشی خود شاهدی بر این ادعا است؛ تلاشی که بی‌شک بدون درآمدزایی برای کشورهایی که در یک یا چند رشته ورزشی حرفی برای گفتن دارند، بی‌معنا خواهد بود. 

برگزاری رقابت‌های مختلف ورزشی در عرصه جهانی و قاره‌ای وجود تقاضا در راستای سرمایه‌گذاری در حوزه ورزش و شکل‌گیری بنگاه‌های اقتصادی را به دنبال داشته است. مسابقاتی چون المپیک و یا رقابت‌های جام‌جهانی که در رشته‌های گوناگون به طور مجزا برگزار می‌شوند و تاثیر به سزایی بر درآمد ناخالص ملی کشور میزبان رقابت‌ها برجای می‌گذارند. از همین رو بسیاری از کشورها از سال‌ها قبل در تلاش برای کسب امتیاز میزبانی این نوع رقابت‌ها هستند تا از آن طریق ضمن فراهم آوردن زمینه ارتباطات بیشتر سیاسی و اقتصادی و اجتماعی، امتیاز میزبانی این رقابت‌ها را نیز در کارنامه ورزشی خود به ثبت برسانند. 

المپیک ریو 2016 تازه‌ترین این رویدادها است که به میزبانی کشور برزیل آغاز شد. رقابتی که بی‌شک علاوه بر امتیاز میزبانی به واسطه ورود و استقرار کاروان و گردشگران ورزشی از سراسر دنیا سود کلان اقتصادی را به جیب کشور برزیل سرازیر خواهد کرد به طوری‌که سایت بازی‌های ریو سود حاصل از فروش محصولات ورزشی و تبلیغاتی تهیه شده به مناسبت این رقابت‌ها را 252 میلیون دلار برآورد کرده است؛ البته این مبلغ جدا از سود حاصل در بخش خدمات مرتبط با گردشگری است که در اختیار ورزشکاران ، گردشگران ورزشی و همین‌طور سایر طرفداران این رقابت‌ها در سراسر جهان قرار خواهد گرفت. 

با این تفاسیر، گردشگری ورزشی را می‌توان از درآمدزاترین شاخه‌های گردشگری دانست که باعث تحصیل ارز خارجی در قبال خدماتی مانند حمل و نقل، اقامت، پذیرایی، بازدید از اماکن مختلف تفریحی، فرهنگی و تاریخی و خرید از فروشگاه‌ها برای کشور میزبان شده و از منابع عمده درآمدزایی برای برگزارکنندگان رقابت‌های ورزشی و از دلایل مهم و ضروری توسعه زیرساخت‌ها و تسهیلات گردشگری به شمار می‌رود. فعالیت‌ها و تسهیلاتی که میزبانان چنین رقابت‌هایی در اختیار میهمانان خود قرار می‌دهند، از قابلیت تحلیل در حوزه‌های گوناگون اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی برخوردار است که ما را با واقعیت‌های توسعه گردشگری ورزشی در ابعاد خرد و کلان مواجه می‌کند.


فرشید کریمی / کارشناس ارشد هتلداری و گردشگری