باستان شناسان، قدیمی ترین دست ساخته های سنگی بشر را مربوط به 800 هزار تا یک میلیون سال قبل از اطراف کشف رود خراسان رضوی ، کشف کرده اند .
28 مرداد مصادف بود با اولین سالگرد کسب عنوان مشهد، شهر جهانی صنایع دستی گوهر سنگ ها در سال 1395 (2016 م) که طی مراسم ویژه ای و با حضور رئیس شورای جهانی صنایع دستی منطقه آسیا و اقیانوسیه و دیگر اعضای این شورا، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، استاندار خراسان رضوی و مدیر کل میراث فرهنگی استان، شهردار مشهد و جمعی از فعالان ، هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی استان، جشن ویژه ی این عنوان مهم، برگزار و بصورت رسمی لوح این شهر جهانی به مدیر کل میراث فرهنگی خراسان رضوی و شهردار مشهد اعطا شد.
در اوایل اسلام، ولایت توس شامل چهار شهر بوده است. مشهد همان نوغان بوده که هم اکنون یکی از محله های قدیم مشهد است. طرقبه، تروغبذ بوده، از شهر رادکان چیزی جز یک روستا و بنای تاریخی میل رادکان برجای نمانده و از شهر طابران که در آن زمان آبادترین شهر این ولایت بوده، بنای تاریخی هارونیه، ارگ و باروی قدیمی شهر و در دوره ی معاصر با ساخت آرامگاه فردوسی، این بناها را در دل خود جای داده است. کشف رود، رودخانه ای فصلی است که در ابتدای ورود به سایت موزه شهر طابران توس، قرار دارد. مشاهیری همچون فردوسی، امام محمد غزالی، خواجه نصیر الدین طوسی و ... که به حدود 400 تن می رسند در شهر طابران «شهر توس فعلی» متولد شده اند.